pondělí 31. října 2016

Sedm statečných


Pokud máte pocit, že jste kromě tarantinovek neviděli za poslední roky pořádný western, následující řádky vás možná potěší. Režisér Pádu Bílého domu a Equalizeru přichází s remakem nejklasičtější klasiky.



Sedm statečných. Film, který naši tatínci a dědečkové viděli nejméně dvacetkrát a na který nedají dopustit. Snímek Johna Sturgese z roku 1960 už je sám o sobě remakem, režisér se totiž inspiroval o šest let starším japonským dílem Akiry Kurosawy s názvem Sedm samurajů. Legendární americký western nastartoval kariéry Steva McQueena, Eliho Wallacha nebo Jamese Coburna a právem patří mezi nejoblíbenější snímky v rámci žánru.

 
Současná filmová produkce nabízí divákům nespočet více či méně povedených předělávek, ať už se jedná o hrané verze klasických disneyovek (Popelka, Kniha džunglí, připravovaná Kráska a zvíře), remaky hororů (za všechny jmenujme Kruh) nebo komedií (Dannyho parťáci, Růžový panter). Scenáristé, režiséři a producenti doufají, že jejich snaha o oživení mnohdy desítky let staré legendy padne na úrodnou půdu a odmění se jim miliony v pokladnách kin. Kolika z nich se ale skutečně podařilo vymanit se ze stínu původní klasiky? Nyní své štěstí pokouší Antoine Fuqua, který na sebe upozornil v roce 2001 thrillerem Training Day, o pár let později vzkřísil Krále Artuše a loni jste mohli zaregistrovat jeho sportovní drama Bojovník.

Dějová linka snímku je téměř totožná (až na jména postav) se Sturgesovou verzí. Hornické městečko Rose Creek ohrožuje bezcharakterní Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard) se svými muži. Když se jeden z občanů města padouchům postaví, je chladnokrevně zastřelen přímo před očima své manželky. Zoufalá Emma (Haley Bennett) posbírá veškeré cennosti obyvatel a vydá se hledat pomoc. Narazí na lovce odměn Chisolma (Denzel Washington), který ji nejdříve odmítne, ale nakonec souhlasí se slovy „Dávali mi už za práci hodně, ale nikdy ne všechno.“ (na chlup stejná věta mimochodem padne i v původním filmu, což lze považovat za milý odkaz). Chisolm dá dohromady sedmičlennou partičku, ve které nechybí:
  • hazardní hráč Josh Faraday (Chris Pratt),
  • vynikající pistolník s tajemnou minulostí Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke),
  • jihokorejský vrhač nožů Billy Rocks (Byeong-heon Lee),
  • Red Harvest, Legolas z kmene Komančů (Martin Sensmeier),
  • drsný Mexičan Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo),
  • stopař Jack Horne (Vincent D´Onofrio).
 
Sedm statečných tedy čeká náročná mise. Ve velmi krátkém čase vycvičit občany městečka v boji, protože rozhodující přestřelka s mnohonásobnou přesilou se blíží…


Fuqua si s tímto úkolem poradil opravdu velmi dobře. Zúročil zde zkušenosti ze svých předchozích filmů převážně akčního charakteru a natočil western v pravém slova smyslu, tedy s působivými pistolnickými souboji, popíjením v saloonu, sympatickými hlavními hrdiny (a smrtí některých z nich, což není spoiler, ale westernová realita) a slizkým padouchem. Oporou mu jsou hlavně přesně vybraní herci. Můžete mít samozřejmě k obsazení výhrady a ohánět se nutností rasové vyváženosti, ale pravdou je, že Washingtonovi roli vůdce party rozhodně uvěříte (s režisérem spolupracoval již potřetí, za výkon v Training Day dokonce získal Oscara) a ani zbylí pánové za jeho postavou nezaostávají. Vyzdvihnout si zaslouží hlavně výborný Chris Pratt ohánějící se nejen střelnou zbraní, ale i humorem, zapamatujete si také dvojici Ethan Hawke + Byeong-heon Lee.

Zásadní problém Sedmi statečných tkví v tom, že pokud jste obeznámeni s původní verzí, nemá vás příběh absolutně čím překvapit. Tvůrci jedou ve vyjetých kolejích a nenabízí divákovi nový pohled na věc, což někomu může při sledování vadit. Kdo vyrůstal s Yulem Brynnerem a Stevem McQueenem, nebude se k Fuquově remaku příliš často vracet. Herecké výkony a řemeslně skvěle zvládnuté akční scény jsou ale důvodem alespoň pro jedno zhlédnutí, nejlépe na velkém plátně.

Hodnocení: 80%  


 

Žádné komentáře:

Okomentovat