pátek 9. září 2016

Disneyland: Místo, kde se sny stávají skutečností


Za devatero horami a devatero řekami žila jedna malá holčička, která milovala knížky a filmy s kreslenými pohádkami Walta Disneyho. Ne, tohle není úvod k recenzi nějaké rodinné komedie. Po dlouhé nečinnosti se vracím k blogování článkem o nejlepším výletu letošního léta a jednom z nejúžasnějších životních zážitků. Koneckonců, zábavní park Disneyland Paris přece s filmy úzce souvisí. Takže se pohodlně usaďte, dejte se do čtení a možná si za několik okamžiků začnete googlit nabídky cestovních kanceláří.



Můj první výlet do francouzského Disneylandu se uskutečnil ještě v době, kdy jsem si ve školce hrála s panenkami a po obědě chodila spát. Tenkrát se mnou vyrazili prarodiče a kromě pařížských ulic zmáčených šíleným lijákem si na moc věcí nevzpomínám. Jako čerstvě školou povinná jsem Disneyland navštívila znovu, tentokrát s maminkou. Získala jsem nové kamarády - Tygra z Medvídka Pú, roztomilého mimozemšťana Stitche a taky Goofyho. I když jsem byla vždycky vzorné dítě, šatičky některé z disneyovských princezen mi nikdo nekoupil (pff). Takže bylo jasné, že se sem musím ještě někdy vrátit.

ano, ta bezzubka s ponožkami v sandálech jsem já

Uběhlo opravdu hodně let. Barevné pohádkové knížky s dvěma větami na stránce už sice nečtu, ale animáky pořád žeru. O návratu do Disneylandu jsem snila v podstatě každý rok, až jsem konečně našla člověka, který projevil stejné nadšení – svého milovaného přítele. Na slevovém portálu jsme našli velmi výhodnou nabídku a těšení se na prodloužený srpnový víkend mohlo začít.

Nebudu vás zatěžovat detaily z cesty (každý jistě dobře zná „pohodlnou“ jízdu autobusem přes noc) ani z prvních několika hodin ve Francii. Pařížské památky jsme viděli jenom z oken autobusu, dočkali jsme se aspoň krátké zastávky u Eiffelovy věže.


Náš zájezd byl koncipován jako dvoudenní pobyt v zábavním parku, řidiči nás tedy odvezli asi 30 kilometrů za Paříž, kde se Disneyland nachází. Za 96 Euro (docela pálka, ale věřte, že za ten zážitek to stojí) jsme obdrželi kombinovanou vstupenku do dvou částí areálu (Disneyland Park a Walt Disney Studios). Mezi parky můžete po dva dny libovolně přecházet a v ceně máte všechny dostupné atrakce. Rozhodně doporučuji vzít si hned u vchodu plánek areálu a udělat si předběžnou představu o tom, co všechno chcete stihnout. Počítejte s tím, že fronty vás mohou zdržet na několik desítek minut. U každé atrakce si můžete zjistit přibližnou délku čekání, takže pokud se vám protočí panenky nad cedulí hlásající 80 minut, nezoufejte a jděte o dům dál. Nejoblíbenější místa v obou parcích disponují zajímavou vychytávkou, takzvaným Fastpassem. Stačí najít označený terminál, naskenovat vstupenku do parku a za odměnu získáte lísteček s konkrétní hodinou, ve kterou se musíte k atrakci znovu dostavit. Této možnosti určitě využijte, ušetříte čas (a nervy) strávený v nekonečném davu.

Co se týče občerstvení, doslova na každém rohu najdete aspoň pojízdný stánek s chlazenými nápoji a v celém areálu se nachází na třicet fastfoodových i luxusnějších restaurací. Ceny nejsou zrovna lidové, obyčejné menu s nápojem neseženete pod 10 Euro, ale už jenom posedět v některém ze stylizovaných podniků je docela hezký zážitek. Dejte si ale pozor na otvírací dobu. Klidně se vám může stát (stejně jako nám), že si dopoledne vyberete boží místo, kam zajdete na večeři, v pět odpoledne vás ale přivítají nemilosrdně zamčené dveře.


Samostatnou kapitolou jsou pochopitelně suvenýry. Obchodů je v Disneylandu nepočítaně a najdete v nich všecičko, na co si vzpomenete. Propisky, hrnky, odznaky, magnety, nejrůznější sošky, šperky, misky pro psy (JO! Málem jsem jednu přivezla domů.), oblečení pro slečny i pány nebo světelné meče. V jedné prodejně jsme objevili opravdu dobře zásobenou Star Wars sekci, kde jste si mohli sestavit svůj vlastní meč nebo slintat nad modely robůtků. Jakmile zkrátka do nějakého obchodu vejdete, zjistíte dvě věci:

1. Máte příliš málo očí na to, abyste si dokázali všechno prohlédnout.
2. Máte příliš málo peněz.
  
Při nakupování u vás pravděpodobně nastanou následující situace: 

1. Jste dítě a chcete všechno. Prostě všechno.
2. Jste dospělý, máte s sebou dítě (nebo nedej bože víc dětí) a zoufale přemýšlíte, jestli vám banka dovolí jít na kartě do mínusu. 
3. Jste dospělý, bezdětný, ale už teď víte, které šatičky koupíte své malé princezně (až budete nějakou mít) a že zrovna tenhle kostým Petra Pana se bude líbit vašemu malému (až budete nějakého mít). A taky samozřejmě chcete všechno. 






A teď konečně k samotným atrakcím. Jak už jsem zmínila, Disneyland je rozdělen do dvou parků. My jsme si pro první den našeho zájezdu zvolili menší z nich, tedy Studia Walta Disneyho. Kromě klasické zábavy, kdy se posadíte do nějakých vozíčků nebo sedaček na horské dráze, tady najdete několik „domečků“, kde se promítají například krátké filmy o historii animovaných filmů nebo kde se můžete naučit nakreslit pravého Mickey Mouse. Tento park se jinak zaměřuje hlavně na novější disneyovské/pixarovské snímky, takže se můžete těšit na sekci věnovanou Toy Story, Ratatouille nebo Hledá se Nemo. Rozhodně nemám v úmyslu popisovat každou atrakci zvlášť, úplně všechny jsme z časových důvodů ani nenavštívili, upozorním tedy jenom na ty nejzajímavější kousky.


Jsem docela bojácný člověk, mám přirozený respekt z výšek a horských drah všeho druhu. Největší radost mi proto dělaly atrakce určené spíše pro mladší návštěvníky, které neměly výškové omezení. S čistým svědomím můžu doporučit:
  • Ratatouille: L´Aventure Totalement Toquée de Rémy – sedíte ve vozíčku a v podstatě se převtělíte do role krysy; vozík s vámi ujíždí před lidmi, kteří se vás snaží polapit (formou filmové projekce na zdi před vámi)
  • Les Tapis Volants – Flying Carpets Over Agrabah – atrakce podobná českým „labutím“, jenom sedíte v jednom z létajících koberců

   
Pokud stejně jako můj přítel patříte mezi náročnější (a otrlé) návštěvníky, rozhodně nesmíte minout tyto:
  • Rock 'n' Roller Coaster starring Aerosmith – jízdu na téhle prý docela drsné („to by se ti nelíbilo, miláčku“) horské dráze doprovází písně slavné rockové kapely
  • The Twilight Zone Tower of Terror – vysokou budovu můžete spatřit ještě před příchodem do parku; vyzkoušíte si, jaký je to pocit, když se s vámi utrhne výtah 


Druhý (a poslední) den našeho výletu jsme strávili v hlavní části areálu s názvem Disneyland Park. Dominantou a jakýmsi záchytným bodem je zámek Šípkové Růženky, který dobře znáte z úvodní sekvence disneyovských filmů. Budete z něj uchváceni, ať už ho uvidíte poprvé nebo podvacáté, to mi věřte. K zámku se dostanete po takzvané Main Street, U.S.A. plné obchodů a přes den také povozů s koníky. Můžete tady nastoupit na vláček, který objíždí celý park (stanice vláčku najdete i na dalších místech). Velká většina jízdy se ale odehrává mezi stromy, příliš mnoho toho neuvidíte. Když tedy dojdete k zámku, máte čtyři možnosti, kam se vydat:

1. Adventureland
V této části parku byla v době naší návštěvy polovina atrakcí z důvodu rekonstrukce zavřená, to nejdůležitější jsme ale viděli. Možná víte, že slavná filmová série Piráti z Karibiku vznikla právě díky stejnojmenné atrakci. Zábava spočívá v tom, že projíždíte na lodičce temnými jeskyněmi, ve kterých uvidíte postavičky pirátů a jejich cenné poklady. Milovníci adrenalinu by si neměli nechat ujít horskou dráhu Indiana Jones and the Temple of Peril. Slíbila jsem, že na jednu horskou dráhu vlezu, nadešla tedy moje chvíle. Když naše fronta postupovala směrem k nástupnímu místu a mně se naskytl pohled na looping, nebylo mi úplně nejlíp. Zhluboka jsem se nadechla, uklidila brýle na bezpečné místo, pevně jsem se chytila madel sedačky a se zavřenýma očima jsem tu minutu a něco ve zdraví přežila. Trochu se mi sice třásly nohy, ale aspoň byl na mě přítel hrdý ;).
 

2. Frontierland
I tady nás bohužel čekaly zavřené atrakce, a to včetně té nejzásadnější, horské dráhy Big Thunder Mountain. Bylo ale hezké přenést se na Divoký západ mezi kovboje a indiány. Navštívili jsme tady aspoň The Chaparral Theater (dřevěné divadlo, kde se konají hudební představení; v Disneylandu se momentálně veze na vítězné vlně Ledové království, takže jsme se podívali na dvacetiminutové vystoupení Anny, Elsy a Olafa) a strašidelný dům Phantom Manor. 

 
3. Fantasyland
Do nejkouzelnější části celého parku vejdete skrz Růženčin zámek (nezapomeňte se podívat do dračí sluje v podzemí) a vzápětí nebudete vědět, které atrakci dát přednost. V chaloupce Sněhurky vozíčkem projedete zásadní scény této klasické pohádky, stejný zážitek vás čeká také u Pinocchia a Petra Pana. Právě Peter Pan´s Flight je jednou z nejoblíbenějších atrakcí, simuluje totiž let lodí nad Londýnem a Zemí Nezemí. Alenku v říši divů reprezentují dvě atrakce – Mad Hatter´s Tea Cups (variace na česká autíčka, jezdíte ale v hezoučkých malovaných šálcích) a Alice´s Curious Labyrinth (bludiště vás zavede k hradu Srdcové královny, z jehož věžiček máte hezký výhled na celý Fantasyland). Velký úspěch u malých i velkých návštěvníků má také It´s a Small World. Na lodičkách proplouváte miniaturami světadílů se zpívajícími figurkami. Je to barevné, roztomilé a písničku si budete broukat ještě při odchodu.



4. Discoveryland
Už název této části parku napovídá, že se můžete těšit na nevšední a doslova futuristické zážitky. Mrzela nás rekonstrukce atrakce s názvem Star Tours, simulátoru vesmírného letu galaxiemi známými ze Star Wars, příští rok se ale bude otvírat její nová verze, takže je na co se těšit ;). Naštěstí jsme neminuli Buzz Lightyear Laser Blast, naprosto boží záležitost, kterou jsem si musela zopakovat ještě jednou (takže asi vítěz mojí soukromé ankety o nejlepší atrakci). Jedete ve vozíku pro dvě osoby a laserovými pistolemi střílíte po mimozemšťanech. Zneškodnit můžete dokonce i samotného císaře Zurga z Toy Story. Zmínku si také zaslouží oblíbená horská dráha Space Mountain: Mission 2, na kterou se můj přítel odvážil dvakrát a vždycky odcházel s nadšením. Ve zkratce: váš vozík je šílenou rychlostí vystřelen na vrchol dráhy a pak s vámi ještě šíleněji jezdí. Nic pro mě :D. 

Jestli si myslíte, že víc už v Disneylandu neuvidíte, mýlíte se. Každý den v podvečerních hodinách probíhá asi půlhodinový průvod princezen a jiných dobře známých postav z disneyovských filmů. Pokud si u vchodu vezmete s plánkem areálu i program představení, snadno se dozvíte, s jakým předstihem si můžete zajistit výhodné místo u Růženčina zámku, abyste měli dobrý výhled.


Zlatým hřebem celodenního programu v parku (ve 23 hodin, těsně před jeho uzavřením) je nádherný ohňostroj a videomapping promítaný přímo na zámek. Představení doprovází písně ze známých disneyovek a být toho všeho součástí je opravdu neskutečná paráda. Zaposlouchat se do tónů See the Light (z Na vlásku), sledovat na projekci vypouštění lampionů a držet za ruku člověka, kterého milujete – pohádka. Fotky ohňostroje nemám bohužel příliš kvalitní, ale na Youtube jsem našla hodně pěkné video s výše popisovanou scénou. Jestli jsem vás až do této chvíle nepřesvědčila k návštěvě Disneylandu, dejte ještě šanci tomuhle záznamu.

  
Snad jste při čtení neusnuli a můj první letošní článek byl pro vás aspoň trochu přínosný. Budu se snažit, abyste na další příspěvek nemuseli čekat tak dlouho. Předem díky za všechny reakce :).
 





4 komentáře:

  1. Diky za postrehy, rady, doporuceni. Napsano zabavnou avsak poucnou formou. Dobre rady pro lidi, co se do Disneylandu chystaji i pro ty, co to zatim zvazuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Diky za postrehy, rady, doporuceni. Napsano zabavnou avsak poucnou formou. Dobre rady pro lidi, co se do Disneylandu chystaji i pro ty, co to zatim zvazuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, moc děkuji za přínosný článek. Do pařížského Disneylendu se s přítelem chystám ani ne za měsíc, a tak je fajn dozvědět se pár informací předem. Jinak nejsi fanda filmu Avatar? Dočetla jsem se teď nedávno na https://jacestovatel.cz/media/disney-otevrel-novy-park-podle-pandory-z-avataru že v USA otevřeli zábavní park ve stylu Pandory z Avataru, a tak to patrně bude další můj cíl, protože ten film miluju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsem ráda, že článek dělá radost i několik let po zveřejnění :). O tom Avatar parku jsem neslyšela, s přítelem výlet do USA už dlouho plánujeme, díky za tip!

      Vymazat